011 / 40 44 770

Kako da odaberete webmastera

Kako da odaberete webmastera

Date Posted - 27th Sep 2013 |  Category - Blog

U ranim danima Interneta, znanje HTML-a i smisao za dizajn grafike je sve što je bilo potrebno da neko uspe kao webmaster. Sada, vrhunski webmaster mora da bude majstor svih veština: programiranje, administracija servera, grafički dizajn, email marketing i slično.

Ovo je profil idealnog webmastera:

Raznovrstan portfolio koji prikazuje zanja i veštine vizuelnog dizajna, web grafike i programiranja.

Poznavanje standarda, tehnologija i alata. Idealan webmaster zna šta je moguće i neophodno za implementaciju novih funkcija, ali takodje zna da nekad najnovije rešenje nije i najbolje za odredjenog klijenta i njegove zahteve.

Efikasnost. Ljudi koji zaista poznaju svoj posao efikasniji su u procesu izrade sajta. Takvi webmasteri mogu naplaćivati više po satu ili tražiti veći honorar, ali ako urade veći obim posla i isporuče sajt na vreme, uštedeli ste novac.

web-design-company

Ekspert u upravljanju projektima. Retki su pojedinci koji poseduju sva znanja i veštine koje su potrebne u ovom poslu. Ne velikim i složenim projektima, webmaster je prvenstveno rukovodilac projekta, koji blisko saradjuje sa dizajnerima, programerima i ostalim članovima tima koji su uključeni u projekat.

Društvene mreže. Posedujete novi sajt koji tek što je otišao online. Uspostavljanje jakog brenda zahteva postojanje bloga i prisutnost na svim većim društvenim mrežama. Današnji webmasteri su upoznati sa tehničkim zahtvevima ovih, nekada samo sporednih oblasti, i poseduju odredjeno znanje i stručnost.

social networking drawn

Poverenje. Pod pretpostavkom da znate šta želite da postignete na marketinškom planu, zadatak webmastera je da vaše ideje sprovede u delo, a ne da vas ubedjuje u suprotno. Marketinško odeljenje ili menadžment vaše firme moraju imati poslednju reč kada je u pitanju brendiranje, dizajn sajta ili pravo na kopiranje.

Stručnost u izradi obrazaca za newsletter i organizovanje online kampanja putem nezavisnih platformi kao što je MailChimp su neizostavni deo aresanala znanja svakog webmastera.

Konfigurisanje i održavanje servera i hostinga je neophodno ukoliko taj posao nije dodeljen IT odeljenju u vašoj firmi. Samo na taj način ćete osigurati nesmetano funkcionisanje vaših servisa.

Pouzdanost. Vaš webmaster mora razumeti sve vaše zahteve i biti u mogućnosti da ih blagovremeno sprovede u delo.

Leave a comment

Have your say!

message *

name *

email *