011 / 40 44 770

Izrada sajta: osnovni saveti

Izrada sajta: osnovni saveti

Date Posted - 5th Sep 2013 |  Category - Blog

Posao izrade sopstvenog sajta može izgledati pomalo zastrašujuće, ali smo istakli neke od ključnih koraka da bi smo pojednostavili proces. Bilo da počinjete lični blog ili poslovni sajt, ovi saveti će vam u mnogome pomoći .

Izaberite platformu

Pre svega, trebalo bi da se pozabavite strukturom i tematikom vašeg budućeg sajta, i da nakon toga odlučite koji ćete sistem koristiti za njegovu izradu. Svakako najpopularniji sistemi su WordPress, Joomla, ModX, Drupal.

how-to-choose-cms-system

Brainstorming i brendiranje sadržaja

Pre nego što objavite vaš sajt, suzite svoju viziju o njemu. Koji su vaši ciljevi? U šta bi ste želeli da vaš sajt preraste u budućnosti? Držeći se specifičnih planova i odgovarajućeg sadržaja, uspostavićete prepoznatljivo ime.

Pažljivo odaberite ime domena

Kada birate domen, veoma je važno da razmislite o upotrebi reči u nazivu, spelovanju i dužini. Odaberite domen koji će posetioci moći lako da zapamte i koji ima veze sa sadržajem vašeg sajta.

Prijavite se na sistem za analitiku

Da bi ste imali uvid u to odakle dolaze vaši posetioci, koji sadržaj ih najviše interesuje, sa kog sajta su upućeni na vaš sajt i slične podatka, prijavite se na Google Analytics ili StatCounter.

GA_Home_Hero_01_dashboard

Prijavite sajt na društvene mreže

U današnje vreme – to je standard. Kada imate odredjeni sajt, poželjno je imati i odgovarajuće naloge na Facebook-u i Twitter-u. Što se tiče odabira korisničkih imena, budite dosledni i koristite isto korisničko ime na svim ovim sajtovima. Ne zaboravite, promovišete brend.

url

Odlučite šta ćete objavljivati i koliko često

Ukoliko imate ideju o sadržaju koji ćete objavljivati na sajtu, napravite sebi raspored objavljivanja. Na ovaj naćin ćete i vaši posetioci i vi steći utisak o nekoj rutini, koja će im dati uvid u vaš raspored i znaće kad šta da očekuju.

Pronadjite publiku

Želite da se uverite da ljudi primećuju sav vaš trud, zar ne? Povežite se sa njima preko društvenih mreža. Sastavite listu sličnih sajtova koji vam se svidjaju i komentarišite njihove članke, ostavite povratne linkove i proširite prisustvo na društvenim mrežama. Kako vašem sajtu bude rasla posećenost, razmotrite i prodaju oglasnog prostora kao jedan vid izvora prihoda.

Leave a comment

Have your say!

message *

name *

email *